Menu
Nl
Extra geopend op donderdag 26 april

Donderdag 26 april verwelkomen we u graag vanaf 21u30

Wervelend klank- en lichtspektakel in Alden Biesen.

Herbeleef de rijke geschiedenis van de landcommanderij Alden Biesen tijdens een nachtelijke multimediale wandeling vol verrassingen. Een feest voor de zintuigen, uniek in Europa!

U kunt genieten van Bilzen Mysteries in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

 

Jan Decleir
als de Heer van Biesen

Verhaal

Laat je meeslepen door het verleden!

De Landcommanderij Alden Biesen bulkt van verhalen. Eeuwenoude geheimen die schuilen in de duisternis komen weer tot leven. Met Bilzen Mysteries beleef je het verleden van Alden Biesen alsof je er zelf bij was!

BILZEN MYSTERIES ZET JE IN VUUR EN VLAM

Met een tablet in de hand en een hoofdtelefoon op je oren maak je een ongeziene multimediale tijdreis doorheen 800 jaar geschiedenis van de Duitse Orde.

Van Ridderbroeders op kruistocht over dansende nymfen in de romantische tempel van Minerva tot een verwoestende brand…
Laat je meevoeren door het sprookjesachtige decor van Alden Biesen en door een boeiend verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten.

Jouw gids is de Heer van Biesen, de laatste eigenaar van het domein. Hij kent de site als zijn broekzak en onthult je één voor één alle geheimen van de Landcommanderij.

Licht-, klank- en beeldeffecten brengen al je zintuigen in vervoering en maken de beleving totaal. Zo boeiend heb je het verleden nog nooit ervaren.

Bilzen Mysteries: beleef het zelf tijdens een één uur en 20 minuten durend spektakel.

De Heer van Biesen verwacht je…

Geschiedenis

Alden-Biesen, pakweg 800 jaar verhalen en mysteries.

Wat hebben ridders, broeders, kruisvaarders, draken, ratten, femmes fatales en een oude verdwaasde jonkheer gemeen?
Het antwoord: Bilzen Mysteries!

Het verhaal van Alden Biesen start in 1190 in het Nabije Oosten. Meer precies in het Beloofde Land, in Akko – Palestina. De Duitse Ridderorde kiest Maria, de moeder van Jezus, als patroonheilige. De Orde wil het christelijk geloof uitdragen en verdedigen en richt in heel Europa een verdedigingsmuur van ‘landcommanderijen’ op. Elke landcommanderij bestuurt op haar beurt een reeks commanderijen. In onze contreien kiest de Duitse Orde voor Alden Biesen, dat zelf 12 commanderijen zou gaan beheren. Van Diest tot Keulen. De Landcommanderij Alden Biesen groeit net als vele abdijen uit tot een symbool van macht en pracht.

De Duitse Orde wil ook Jeruzalem, de heilige stad, bevrijden en een veilige tocht voor pelgrims garanderen. Ze neemt hiervoor deel aan een reeks kruistochten. In Bilzen Mysteries zien we hoe ridderbroeders vertrekken op de Vijfde Kruistocht naar het Oosten, naar Damietta in Egypte. Het is het begin van de 13de eeuw.

Wanneer de Duitse Orde inziet dat de kruistochten niet succesvol zijn, richten ze hun pijlen op Oost-Europa, Polen onder meer, waar nog vele zielen te kerstenen vallen. Maar ook dit avontuur verloopt niet zonder slag of stoot…

In de latere middeleeuwen en erna begraaft de Orde de strijdbijlen en zwaarden en beperkt ze zich tot het verdedigen van het christendom. Tot de Franse Revolutie en de Verlichting in 1794 een einde maken aan de hoogdagen van de Duitse Orde. Alden Biesen wordt door de Franse revolutionaire troepen bezet en openbaar verkocht. Het domein komt in handen van de familie Claes. Maar de 20ste eeuw en de twee wereldoorlogen doen de Landcommanderij allesbehalve goed en het onderhoud kost geld. Veel geld! En dat is er niet meer.

Een afstammeling van de familie Claes, jonkheer Armand Roelants du Vivier, probeert met hart en ziel het domein te redden. Maar ook hij beseft dat het domein met liefde alleen niet langer te redden valt. Hij is de laatste, eenzame en wat zonderlinge bewoner. In 1971 besluit du Vivier het domein te verkopen.

Op dag van de verkoop aan de Vlaamse Gemeenschap slaat het noodlot echter hard toe. Een hevige brand verwoest het kasteel. Maar uiteindelijk komt alles goed. Na een grondige restauratie herrijst Alden Biesen als een feniks uit zijn as. De as van vele eeuwen goede doelen maar ook van bloed, zweet, tranen, verhalen en… mysteries.

Hoofdpersonage

Personages

Plan

Foto's

FAQ

Ticketverkoop

Waar kan ik tickets bestellen?

Je kan je tickets heel eenvoudig hier bestellen.
Als je je tickets online koopt, ontvang je een korting van 3 euro per ticket ten opzichte van de prijs aan de kassa.

Kan ik aan de kassa in Alden Biesen ook een ticket kopen?

Ter plaatse tickets kopen is ook mogelijk. Hou er wel rekening mee dat er een wachttijd of toegangsstop kan zijn als de maximumcapaciteit is bereikt.

Ik heb online een ticket gekocht. Hoe geraak ik binnen?

Heel eenvoudig. Na betaling ontvang je een e-mail met een digitaal ticket in bijlage. Print het uit, breng het mee en meld je aan bij de ingang van Bilzen Mysteries. Daar zal je ticket worden gescand en krijg je toegang tot de attractie

Beschik je over een smartphone, kan je ‘mobile’ ticket meteen gescand worden vanaf dit apparaat.
Je kan je tickets ook per post laten opsturen naar je thuisadres.

Wat zit er inbegrepen in een toegangsticket?

De toegang tot onze attractie, alsook de huur van de tablet en koptelefoon.

Zijn er reductietarieven?

Er wordt 3 euro korting gegeven aan kinderen en jongeren (van 6 tot en met 18 jaar), studenten (op vertoon van hun studentenkaart), personen met een beperking (op vertoon van hun ‘attest van invaliditeit’), alsook aan senioren (vanaf 60 jaar). Indien de begeleider van de persoon met de beperking geen tablet kan gebruiken, krijgt hij/zij gratis toegang. Er wordt ook een koptelefoon met splitter gratis aangeboden.

Voor groepen vanaf 20 personen betaal je 12,50 euro per volwassene of kind/jongere. Je dient dan wel op voorhand te reserveren via info@bilzenmysteries.be.

De toegang is gratis voor kinderen tot en met 5 jaar. Voor hen is echter geen tablet of koptelefoon voorzien.

De prijscategorie van je ticket wordt gecontroleerd aan de kassa.

 

Is het mogelijk om de attractie te boeken voor een bedrijfsevenement?

Zeker. Speciale aanvragen zijn welkom via info@bilzenmysteries.be. We nemen spoedig contact met je op!

Is de attractie geschikt voor kinderen?

Zeker!  Het schemerende verhaal is wel mysterieus maar heel erg toegankelijk voor kinderen vanaf ca. 6 jaar. Dat blijkt ook uit de manier waarop kinderen de videowandeling beleven: heel erg gefocust en geïnteresseerd. Bovendien heeft een tablet voor deze generatie al lang geen geheimen meer.

Speciaal voor gezinnen is Bilzen Mysteries tijdens de Belgische schoolvakanties 7 op 7 open.

Kan ik mijn ticket wijzigen, annuleren of omboeken?

Tickets worden niet terugbetaald, noch omgeboekt naar een andere datum.

Bereikbaarheid

Hoe geraak ik in Alden Biesen?

Omleiding wegens wegenwerken:

 • Vanuit Hasselt of Luik (E313): 
  Volg de borden richting Hoeselt, sla aan de lichten linksaf en volg daarna de wegwijzers Alden Biesen.

 • Vanuit  Lanaken/Maastricht (N2):
  Ter hoogte van de verkeerslichten in Mopertingen links afslaan op de N758 richting Spouwen/Tongeren. Aan de rotonde de tweede afslag nemen om op de N758 richting Tongeren te blijven. Na ongeveer 3km rechts afslaan op de Bammestraat richting Rijkhoven. Vanaf hier is het gewoon de hoofdweg volgen tot aan 'Alden Biesen'.
   
 • Vanuit Munsterbilzen/Genk (N700):
  De baan blijven volgen tot aan de tweede verkeerslichten; hier rechts afslaan richting Bilzen. Daarna de borden volgen richting Hoeselt, vandaaruit wegwijzer Alden Biesen volgen.

Kan ik Alden Biesen bereiken met het openbaar vervoer?

Natuurlijk. Alden Biesen ligt op 5 km van het treinstation van Bilzen en is van daaruit gemakkelijk bereikbaar via taxi.

Voorlopig is onze attractie niet bereikbaar met De Lijn. Wij werken echter aan extra verbindingen met De Lijn tussen de verschillende steden in de omgeving. Hou dus onze website in de gaten voor meer nieuws!

Waar kan ik parkeren?

De Landcommanderij Alden Biesen beschikt over een ruime parking. Parkeren is gratis, ook voor bussen. Voor personen met een beperking zijn speciale plaatsen voorzien.

Je bezoek

Wat zijn de openingsdagen?

Bilzen Mysteries is dagelijks geopend tijdens de Belgische vakantieperiodes.
Buiten de vakantieperiodes is onze attractie geopend van vrijdag tot en met maandag.
Op reservatie ook op woensdag en donderdag (voor B2B).

Bilzen Mysteries is gesloten in september, op dinsdagen (behalve tijdens de schoolvakanties) alsook tussen het einde van de kerstvakantie en het begin van de krokusvakantie.

Wat zijn de openingstijden?

Bilzen Mysteries gaat open vanaf zonsondergang. In de zomermaanden is onze attractie open tot 1 uur (laatste vertrek om middernacht) en de rest van het jaar tot middernacht (laatste vertrek om 23 uur).

Je kan tickets bestellen via deze website. Let op: je ziet de gedetailleerde kalender enkel als je doorklikt naar “tickets bestellen”

Hoelang duurt een bezoek aan Bilzen Mysteries?

Een bezoek aan onze attractie duurt ongeveer 1 uur 20 minuten.
Tijdens de zomermaanden is het laatste bezoek voorzien om middernacht en de andere maanden om 23 uur.

Is de site toegankelijk voor personen met een beperking?

Wij maken het parcours toegankelijk voor personen met een beperking. Voor een vlot bezoek van de attractie door rolstoelgebruikers raden wij aan in begeleiding te voorzien. Indien de begeleider van de persoon met de beperking geen tablet kan gebruiken, krijgt hij/zij gratis toegang. Er wordt ook een koptelefoon met splitter gratis aangeboden.

Zijn er rolstoelen beschikbaar?

Er zijn 2 rolstoelen ter beschikking, mits reservering via info@bilzenmysteries.be.

Zijn er speciale parkeerplaatsen voor personen met een beperking?

Ja.

Zijn rugzakken toegelaten op de attractie?

Rugzakken en grote tassen zijn niet toegelaten.

Is een bezoek aan Bilzen Mysteries weersafhankelijk?

Bilzen Mysteries is een openluchtattractie. Daarom raden we aan om aangepaste kleding te dragen, alsook gesloten (wandel)schoenen, omdat de wandeling deels door het gras gebeurt.

Regen, wind en koude zijn geen belemmerende factoren om Bilzen Mysteries ten volle te kunnen beleven. Bij een windkracht boven 6 beaufort moeten we de attractie jammer genoeg wel sluiten

Kan ik mijn hond meebrengen?

Dieren zijn fantastisch, maar helaas is niet iedereen even dol op je trouwe viervoeter als jij. Daarom vragen wij om huisdieren thuis te laten. Assistentiehonden zijn steeds welkom.

Wat gebeurt er met verloren voorwerpen?

Verloren voorwerpen worden verzameld aan de ingang van Bilzen Mysteries. Je kan ze afhalen tijdens onze openingsuren.

Is er draadloos internet beschikbaar op het parcours?

Neen. Maar Bilzen Mysteries is zo boeiend dat je het internet vast niet zal missen.

Kan ik het programma op mijn eigen tablet bekijken?

Dit is niet mogelijk. Je kan Bilzen Mysteries enkel beleven met onze tablets.

Krijg ik een korting als ik mijn tablet met iemand anders deel?

Een tablet is bedoeld voor één persoon. Er is bovendien maar één koptelefoon voorzien per tablet.

Wat doe ik om mijn bezoek voor te bereiden?

 1. Breng je identiteitskaart mee als waarborg voor het gebruik van een tablet met koptelefoon.
 2. Draag kledij aangepast aan het weer en gesloten (wandelschoenen). De attractie gaat door in weer en wind.
 3. Check voor je vertrek nog eens onze website voor de laatste updates.

Hoe werkt het principe van het aanvangsuur?

De toegang tot de attractie wordt verleend volgens het aanvangsuur op je ticket. Dank je om je strikt aan dit aanvangsuur te houden. Het heeft dus geen zin om veel vroeger in de wachtrij te gaan staan.

Nog vragen?

Heb je nog een andere vraag? Aarzel niet om ons te contacteren via info@bilzenmysteries.be

Praktische info

Locatie

Bilzen Mysteries
Kasteelstraat 6
3740 Bilzen, België


Voor vragen omtrent jouw reservatie en tickets kan je
terecht bij ticketmaster op het nummer 070 660 601 of via help@ticketmaster.be

Voor alle andere vragen en groepsreservaties*:
info@bilzenmysteries.be
of +32 89 399 614**


*Groepen vanaf 20 personen.
**Tijdens onze kantooruren: maa-, din- en vrijdag van 13u-17u, donderdag van 9u-17u. Telkens één uur voor opening van Bilzen Mysteries. Indien u buiten deze uren belt, wordt u in de mate van het mogelijke verder geholpen door het toeristisch onthaal van Alden Biesen Bilzen.

Tickets bestellen

Bestel nu jouw tickets!

Individuele tickets

Vul hieronder jouw gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Contactgegevens

(optioneel) (optioneel)

Arrangementen & Partners